- Můžete s jejich pomocí vytvořit i originální ozdoby, jmenovky na vánoční dárky, spony na ubrousky atd.
- Zavařovací sklenice a skleničky na koření budou krásnou lucernou nebo svícnem.
- Skleněné láhve naplňte domácí pálenkou či sirupem a máte hned hand made dárek, co zachutná.
- Papírovými vánočními ubrousky lze polepit dřevěné podtácky nebo ubrousky složit a doplnit prostřený stůl.
My jsme tentokrát vybrali tři zajímavé tipy, které prostě musíte vyzkoušet. Jsou jednoduché a přesto udělají velkou parádu.
1/ ADVENTNÍ KALENDÁŘ
Pro velké i malé nedočkavce vyrobte netradiční kalendář s pomocí kovové formy na muffiny. Má 24 prohlubní, do kterých můžete ukrýt nějakou drobnost, prstýnek, perníček nebo domácí čokoládovou pralinku. Stačí jednotlivé prohlubně zalepit kolečky z tvrdého papíru. Lze je přilepit tuhým lepidlem nebo kápnout trochu lepidla z tavné pistole.
Malé čokoládky jednoduše připravíte v silikonové formě. Můžete zkusit formu s vánočními motivy sněhuláků, stromečků apod. i formu na pralinky ve tvaru srdíček. Jsou pružné, takže z nich čokoládky jednoduše vyloupnete.
2/ JMENOVKY NA DÁRKY
Už jste zkusili domácí modelovací hmotu ze 3 ingrediencí, která je hotová za chvilku? Ve stejném poměru smíchejte jedlou sodu, kukuřičný nebo bramborový škrob a vodu, nalijte na nepřilnavou pánev a krátce zahřejte. Teplem se škrob stane pružným pojivem a vznikne tvárná hmota, kterou lze po vychladnutí vyválet a vykrajovat. Vzniklé ozdoby stačí nechat vyschnout.
Výborně se hodí ke kreativní práci vašich malých pomocníků, ke zdobení dárků, svícnů ze zavařovacích sklenic i jmenovek na dárky.
Výborným nápadem je použití minivykrajovaček, které poslouží jako drobná dekorace na konce dřevěných kolíčků. Stačí je přilepit tavnou pistolí a plochu kolíčků popsat. Budou ladit na rustikálně pojatých dárcích, balených v recykl. papíře, stažených jutovým provázkem. Takové dárky s malou originální jmenovkou, kterou můžete použít i příští rok, budou vypadat skvěle a obdarovaného potěší.
3/ VÁNOČNÍ OZDOBY
Ozdoby mohou být dekorací na stromečku, ale i pochoutkou, kterou ocení např. milovníci čokolády.
Zkuste opět použít modelovací hmotu z jedlé sody, škrobu a vody k výrobě vlastních originálních ozdob. Kdo si chce zjednodušit práci, může do nich obtisknout dřevěné razítko nebo je přejet embosovaným válečkem s hezkým reliéfem. Po vykrojení vykrajovačkou a vyschnutí je navíc nemusíte zapékat v troubě. Otvor k zavěšení doporučujeme udělat koncem brčka, bude pěkně, stejnoměrně vyseknut, na rozdíl od použití klasické špejle.
Lze je po vytvrdnutí nechat sněhobílé, zavěsit za hezkou barevnou stužku doplněnou dřevěným korálkem. Děti zase mohou ozdoby pomalovat akrylovými barvami nebo je natřít lepidlem a posypat třpytkami.
A jestli chcete jedlé ozdoby, upečte si perníčky nebo vyzkoušejte silikonové formy ve tvaru baňky, stromku a hvězdy. Kombinujte bílou a tmavou čokoládu, vrstvu s burizony nebo ořechy. A kdo miluje pečeť, může do rozehřáté čokolády zamíchat mandle, oříšky a kandované ovoce. Jen nezapomeňte ozdoby hlídat alespoň na Štědrý den od nenechavců. Ti mlsně obcházejí okolo stromečku a nemůžou se dočkat, až slaďoučkou ozdobu ochutnají.
Tak s chutí do toho, ať je vše brzo hotovo :)