Suroviny

  • 1 kg zralých třešní
  • 1 dcl pomerančového likéru
  • 700 g třtinového želírovacího cukru
  • ½ sáčku ovocného pektinu
  • kyselina citrónová

Postup:

Nejprve odpeckujte a důkladně očistěte třešně. 800 g třešní vložte do hrnce, kde je tyčovým mixérem zlehka rozmixujte. K ovoci přidejte likér a promíchejte. Směs začněte na plotně pomalu zahřívat. Do směsi v hrnci přidejte promíchaný cukr s pektinem, za průběžného míchání nechte ve směsi rozpustit a 3 až 5 minut povařte. Přidejte zbytek (celých nebo pokrájených) třešní. Díky tomu získáte v džemu navíc strukturu celého ovoce.

Správnou konzistenci otestujte „talířkovou metodou“. Džem rozdělte do připravených sklenic s víčkem a sterilujte 10 minut v zavařovacím hrnci.

Další zajímavé recepty zde >>