Suroviny
- 1 kg zralých třešní
- 1 dcl pomerančového likéru
- 700 g třtinového želírovacího cukru
- ½ sáčku ovocného pektinu
- kyselina citrónová
Postup:
Nejprve odpeckujte a důkladně očistěte třešně. 800 g třešní vložte do hrnce, kde je tyčovým mixérem zlehka rozmixujte. K ovoci přidejte likér a promíchejte. Směs začněte na plotně pomalu zahřívat. Do směsi v hrnci přidejte promíchaný cukr s pektinem, za průběžného míchání nechte ve směsi rozpustit a 3 až 5 minut povařte. Přidejte zbytek (celých nebo pokrájených) třešní. Díky tomu získáte v džemu navíc strukturu celého ovoce.
Správnou konzistenci otestujte „talířkovou metodou“. Džem rozdělte do připravených sklenic s víčkem a sterilujte 10 minut v zavařovacím hrnci.